Naaien: hoe beginnen?

Geschreven op 19 februari 2012 door Dieke De Prins.
19 Feb 2012

Vooraleer je echt aan de slag kan, moet je natuurlijk weten hoe je begint met naaien. Eerst en vooral is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt. Neem best garen die uit dezelfde vezel bestaan als je stof. Polyesterkatoengaren zijn een heel goede toevoeging aan je voorraad en perfect voor algemeen gebruik. De garen bestaan in verschillende samenstellingen zoals katoenen draad met een laagje polyster of zuivere glanskatoen. Zijdegaren zijn duurder, maar raken minder snel in de knoop. Natuurlijk neem je ook best garen in de kleur van je stof. Kan je de juiste kleur niet vinden? Neem dan garen die iets donkerder zijn. Dat zal minder opvallen dan een lichtere kleur.

Voor algemeen naaiwerk gebruik je best een gewone naainaald. Voor gedetailleerd naaiwerk kan je een fijne naainaald gebruiken. De dikte van de naald moet aangepast zijn aan de stof. Een te dikke naald kan je stof uitrekken.

Iets waar veel mensen het moeilijk mee hebben is het doorhalen van de draad. Hiervoor zijn enkele handige tips:

  • Knip de draad schuin af met een scherpe schaar zodat deze gemakkelijk door het oog kan glijden
  • Breng de naald naar de draad toe
  • Hou naald en draad voor een effen, lichtgekleurde oppervlakte. Zo zie je alles beter
  • Gebruik een draaddoorhaler

Om te zorgen dat de garen blijven zitten, moet je een knoopje leggen. Wil je met een enkele draad naaien? Leg dan een knoopje aan het langste eind. Je kan ook met dubbele draad naaien, wat ook wat steviger is. Trek in dat geval de draad gelijk langs beide zijden en leg een knoopje aan het einde van de dubbele draad.