Sony Xperia Z1: allround review

Geschreven op 11 november 2013 door Dieke De Prins.
11 Nov 2013

Als ambassador van de Sony Xperia Z1 gaf Sony mij en 9 andere ambassadeurs de opdracht om hun nieuwste smartphone vier weken lang te testen. Week vier is nu ongeveer om, dus nu is het tijd voor een algemene review!

Design

Om de Z1 water- en stofdicht te houden maakte Sony gebruik van getemperd glas en een metalen frame. Daardoor is het design heel strak en simpel. I like! Met een 5 inch display maakte ik me eerst wel wat zorgen over de grootte. Gelukkig ligt de smartphone heel goed in de hand, met alle knoppen op plaatsen die natuurlijk aanvoelen. Geen gefrunnik dus! Enige nadeel: door de grootte steek ik m'n gsm niet meer even snel in m'n zakken, want daar past hij gewoon niet meer in.

Display

Zoals ik al zei, is de display maar liefst 5 inch groot en om nog preciezer te zijn een 5” Full HD TRILUMINOS™ Display met een pixel density van 441 pixels per inch en een resolutie van 1920x1080 pixels. Een mondvol, maar het resultaat mag er wezen! Om de kwaliteit te testen waagde ik me aan een paar games en ik keek zelfs een dik uur naar televisie op mijn Z1! Ik heb geprobeerd om foto's te maken en te filmen, maar de kwaliteit van de beelden doet de kwaliteit van het scherm echt geen recht aan. You'll have to trust me on this one ;)

Camera

Iets waar Sony uitgebreid mee uitpakt is de camera met 20.7 MP en een sensor van 1/2.3 inches. Maar is die echt zo indrukwekkend? Wat mij betreft wel! Kijk zelf maar even naar wat foto's die ik maakte.

De camera heeft ook verschillende functies die je helpen om een zo goed mogelijke foto te maken. Moet het snel gaan? Dan gebruik je best automatisch superieur. Heb je tijd om te experimenteren? Neem dan zeker de manuele stand! Met die stand krijg je de effective 20.7 MP en kan je spelen met ISO- en belichtingsinstellingen. Bovendien zijn er ook nog een pak handige en leuke apps aan de camera verbonden zoals Info-Eye, Social live, Augmented Reality en Tijdsprongopname. Wat die kunnen lees je in mijn post Sony Xperia Z1: apps.

Zelf ben ik een grote fan van de camera, want eindelijk kan ik on the go degelijke foto's maken die ook bruikbaar zijn op m'n blog. Niet langer een zwaar fototoestel meezeulen dus.

Batterij en processor

Typisch bij smartphones is dat de batterij niet zo bijster lang meegaat. Langs een kant begrijpelijk, want we vragen ook veel meer van onze telefoon dan 10 jaar geleden. Met de komst van de smartphone verzoende ik me vrij snel met dagelijks opladen, maar bij de Sony Xperia Z1 valt dat best mee. Natuurlijk moet je bij intensief gebruik ook dagelijks opladen maar doorgaans wist ik het toch twee dagen uit te zingen met een oplaadbeurt. Zeker met de power management tools kan je wel even verder met de batterij.

De Xperia Z1 heeft een Qualcomm® Snapdragon™ 800 Quad- core processor die energiezuinig en snel werkt. Zo is gamen dus totaal geen probleem. De test: een rondje zombies schieten met Dead trigger 2. Dat spel is op de Sony Xperia Z1 trouwens compatibel met de DUALSHOCK 3 controller van Playstation, wat gamen nog aangenamer maakt.

Conclusie

Na vier weken testen kan ik met zekerheid zeggen dat ik mijn Sony Xperia Z1 niet meer zou willen ruilen voor een andere smartphone. Goeie foto's, waterdicht en een mooi scherm = ideaal. Bedankt Sony, om me als ambassador te selecteren! Als rasechte Sony-, Xperia- en Androidfangirl heb ik m'n geeky hartje kunnen ophalen de voorbije weken.